Depression er en folkesygdom man ikke skal spøge med

Depression er en folkesygdom man ikke skal spøge med

Flere og flere danskere lider af depression som diagnose og tænk, vi skal ikke mange år tilbage i tiden før, at depression ikke blev talt om som en sygdom.

Nogle lider af depression uden at vide det. Desværre er depression også en sygdom ligesom stress der bliver misbrugt eller misforstået. Nogle bruger udtrykket ’’jeg er stresset’’ eller ’’jeg har stress’’ uden at ha diagnosen stress. Nogle sætter endda skiltet depression på sig selv for at opnå medlidenhed, især på de sociale medier. Dette sker for at opnå ’’likes’’ og det er en tendens vi skal væk fra, for ligesom stress er det bestemt ikke noget at spøge med.

Depression er efterhånden blevet en folkesygdom i Danmark, som forskerne kæmper med at finde en løsning på, og selvom der er fundet flere ’’midler’’ som hjælper mod sygdommen, er der endnu ikke fundet et mirakelmiddel uden bivirkninger.

Hvad er depression?

Hvad er depression?

Depression er en af de mest almindelig psykiske sygdomme vi har i Danmark og statistikker viser, at flere kvinder end mænd rammes af sygdommen. Det er dog alle der kan blive ramt af sygdommen, ung som gammel, statistikker viser at flest i alderen 20-30 år rammes af depression. Det er hverken miljø ikke eller social baggrund der har indflydelse på sygdommen, men alt dette kommer vi til senere.

Det er muligt at være trist og nedtrygt i korte og længere perioder uden at være deprimeret. Hvis man har depression er man typisk nedtrykt uden nogen grund over en længere periode. Følelsen af livsglæde, lykke og energi er erstattet af triste tanker, træthed og uoverskuelighed. I værste fald kan man miste lysten til livet og have selvmordstanker, og så er det med at søge læge hurtigst muligt.

Depression findes i forskellige former som f.eks. vinterdepression eller fødselsdepressioner. Men også sværhedsgrader som fra en let til moderat til sværere depressioner med psykotiske konsekvenser er muligt. Alt efter tilstand kan en depression varer fra få uger til et helt år, i nogle tilfælde længere end det.

Depression symptomer

Depression symptomer og tegn på depression

Et typisk tegn på en depression er som tidligere beskrevet, at man er nedtrykt uden nogen grund over en længere periode.

Man kan have negative tanker døgnet rundt, svært ved at koncentrere sig og huske i det hele taget. Energien og det sædvanlige gåpåmod er forsvundet og selv de mindste dagligdags opgaver kan virke helt uoverskuelige.

De ting man normalt elsker og interessere sig for, har pludselig ikke så stor betydning længere og det er svært at se en mening med tingene. Folk med sygdommen har også en tendens til dårligt selvværd og taler ned til sig selv. Man er irriteret over at man har det som man har, men at gøre noget ved det kræver for meget energi og virker uoverkommeligt. Man er mere træt end normalt, men har svært ved at sove eller sover alt for meget. Appetitten kan enten være overdrevet eller nedsat.

Et andet typisk tegn er, at personen isolere sig mere og mere fra sine sociale omgivelser pga. det virker uoverskueligt og for energikrævende.

Angst og stress er også tit forbundet som en ond cirkel med depression forstået på den måde, at man f.eks. ser at stressramte mennesker går ned med en depression eller omvendt.

Alvorlige tegn på depression

Alvorlige tegn på depression kan f.eks. være psykotiske tanker, vrangforestillinger eller følelsen af, at det måske var bedre hvis man slet ikke var her længere. Hvis man får disse tanker, så anbefales det, at du kontakter din læge eller psykolog.

Det skal siges, at der slet ikke er noget i vejen med at gå til psykolog. Mange raske mennesker går til psykolog bare for at tale om dagligdags ting, som kæresten måske ikke gider høre på. Det er rigtig sundt at få tømt hjernen fra tanker, og bare kunne snakke om alt mellem himmel og jord, uden at blive dømt.

Flere mennesker og særligt unge har en tendens til at diagnosticere sig selv ud fra hvad der bliver læst på nettet. Lad vær med at antage at du har en depression uden at ha snakket med en faglig specialist inden for området. Depression og sygdom i det hele taget, er ikke noget man spøger med hverken over for sig selv eller omgangskredsen.

Depression symptomer test – Ikke et diagnose redskab!

Depression symptomer test – Ikke et diagnose redskab!

Psykiater Ivan K. Goldberg har udarbejdet en vejledende test, hvor det er muligt, at få et hint om hvorvidt man har depressive tendenser eller ikke. Testen er IKKE et værktøj til at diagnosticere depression som sygdom. Testen er et vejledende værktøj der kan bruges til at se, hvorvidt man bør søge hjælp hvis man er i tvivl.

Testen kan også bruges i forbindelse med et behandlingsforløb, hvor du kan måle hvorvidt du gør fremskridt i din behandlingsproces.

Dr. Ivan Goldberg var en amerikansk New York baseret psykiater der af mange amerikanske psykiatere betegnes som i en liga for sig. Han viede store dele af sit liv til innovative behandlingsmetoder til personer der var resistente over for medicinsk behandling af depression. Han var medforfatter på flere bøger omkring depression, men er altså bedst kendt for udviklingen af testen ’’The Goldberg Depression Test’’

Tag Goldbergs depressionstest
(Du føres over til netdoktor)

Skal vi holde en pause?

Pause fra depression

Det var meget information på én gang.

Prøv at rejs dig fra stolen i et minut eller to, og kom tilbage og læs resten af indlægget.

Hvis du har lyst kan du skrive dig op til nyhedsbrevet. Her får du indlæg som dette tilsendt, direkte til din email.

Hvorfor dælen får man depression?

Hvorfor dælen får man depression

Det er endnu umuligt, at fastslå nøjagtig hvorfor nogle får depression. Af mulige årsager kan nævnes ens genetik, tidligere og nuværende oplevelser, nuværende belastning, pres fra omverdenen, og ikke mindst traumatiske begivenheder i ens liv. Dermed er depression ikke en sygdom der kommer fra den ene dag til den anden, men bliver opbygget over tid.

Der findes endnu ikke en fysiologisk forklaring på hvorfor man får sygdommen. Man mener mere hvilke faktorer der ’’muligvis’’ øger chancen for en depression på sigt. Man mener yderligere, at mennesker med depression i familien, har en større risiko for at udvikle depression end mennesker uden.

Medicin og behandling mod depression – Hvad kan vi gøre?

Medicin og behandling mod depression – Hvad kan vi gøre

Som tidligere beskrevet findes der endnu ikke noget mirakelmiddel mod sygdommen. Der findes dog særdeles effektive behandlingsmetoder samt medicin der bliver brugt flittigt. Det vil vi kigge lidt nærmere på nu.

Uanset hvilken form for depression man lider af, bør man altid afprøve en behandlingsmetode der ikke inkludere medicin. Hvis dette ikke virker kan det være en nødvendighed at ty til medicinsk behandling.  Af ikke medicinske behandlingsmetoder kan nævnes, psykologisk behandling, generelt støttende samtaler, samtaleterapi eller psykoterapi hos en psykolog. Dette er typisk tilstrækkeligt for de lettere og moderate former for depression.

For nogle vil fysisk træning også have en positiv effekt, men bør benyttes i samspil med et terapiforløb.

Hvis ikke den ikke-medicinske behandling har nogen effekt på det individuelle individ, kan medicinsk behandling være en nødvendighed. Medicinsk behandling udstedes ofte til personer med svær depression der ikke reagerer på den ikke-medicinske behandling. Dette gerne i samspil med et terapiforløb.

Medicinen der ofte bliver benyttet er antidepressiv (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) eller på dansk ’’lykkepiller’’. Disse lykkepiller kan have mange bivirkninger og derfor udstedes de kun, som sidste mulighed til patienter.

Et nyt studie lavet af et hold danske forskere viser, at noget så simpelt som sollys kan have en klinisk effekt på mennesker med svær depression. Dette blev afprøvet på depressionsramte patienter der var indlagt på et psykiatrisk center i København. Nogle var indlagt i lyse rum og andre i mørkere rum. Det viste sig at patienterne i de lyse rum blev udskrevet i gennemsnit 30 dage tidligere, end patienterne i de mørkere rum.

Vi skal blive bedre til at tage hånd om depressionsramte

Vi skal blive bedre til at tage hånd om depressionsramte

Depression er en svær sygdom at komme igennem, desværre også for pårørende. Derfor er det vigtigt at pårørende og den sygdomsramte støtter og hjælper hinanden. Hele opgaven skal ikke hænge på den enkelte, men i et samspil mellem hinanden.

Som pårørende kan det være svært at sætte sig ind i, hvordan det er at have en depressionssygdom. Derfor er det en god ide at man åbner op omkring sig selv og deler hvad man har på hjerte. Dette vil gøre hjælpeprocessen lettere for den pårørende og resultatet bliver bedre.

Uoverskuelighed og manglende energi er et af de typiske tegn på depression. Derfor vil noget så simpelt, som at hjælpe til med at vaske op eller handle ind, være en kæmpe hjælp. Er det muligt at gøre sammen så der også indgår noget social og samvær, så er det helt perfekt.

I Danmark skal vi blive bedre til at tage hånd om depressionsramte, ved bl.a. at sætte fokus på emnet. Vi kan bl.a. læse og blive klogere på hvad depression er og vise empati og støtte over for den sygdomsramte. Den sygdomsramte har et ligeså stort ansvar over for de pårørende. Hvis ikke personen åbner op og fortæller hvordan han/hun har det, er det begrænset hvor meget man som almindelig borger kan hjælpe.

Hvis bare man gør sit ypperste for at hjælpe så kan man ikke forlange mere.

Har du oplevet eller kender du nogen med depression og ønsker du at dele din historie eller inputs.

Så efterlad gerne en kommentar i kommentarfeltet nederst i indlægget, eller smid en mail på info@startskud.dk. Så kommer dine inputs andre til gode!

Kilder:

Psykiatrifonden.dk

altompsykologi.dk

netdoktor.dk

videnskab.dk

Sundhedsstyrelsen 2014 – 2016

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

TILMELD DIG NYHEDSMAILEN I DAG!
Jeg acceptere at indtastede oplysninger må sendes til Startskuds.dks nyhedsbrev-udbyder MailChimp ( mere information )
Har du lyst til at blive orienteret når der kommer nyt på Startskud.dk? så kan du tilmelde dig vores gratis nyhedsmail
Der vil KUN sendes nyhedsmail ud, når vi udgiver noget rigtig interessant!

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/startskud.dk/public_html/wp-content/themes/IonMag/includes/wp_booster/td_block.php on line 1000

Smid endelig en kommentar hvis du har noget på hjertet!

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her