Sådan er det at være mand med depression ’’ jeg har lært at blive en bedre version af mig selv både af depression og angst. Så jeg ser begge dele som gaver i dag’’

Det hører til sjældenhederne at der nævnes en familiefar til tre børn, med fuldtidsjob og fritidsaktiviteter i samme sætning som depression. Men ikke desto mindre er det, hvad der var tilfældet for vores inspirerende gæst Claus.

Henover de senere år er vi i Danmark stille og roligt begyndt at bryde diverse tabuer der findes, i mindre bider vel at mærke. Især depression er en af de folkesygdomme som virkelig er stormet frem på det seneste. Det har gjort det svært for videnskaben at følge med og konkludere hvad årsagen til sygdommen egentlig er. Om end bliver depression i dag tolket som en reel sygdom og en diagnose flere og flere får.

Claus er en af de få mænd der har valgt at stå frem med sin depression, i håb om at kunne inspirere andre i samme situation. Han har været så venlig at give os et indblik i hvordan det var at leve med en depression. Dette selvom der var familie der skulle passes og en kamp der skulle kæmpes.

Claus er 49 år og tidligere soldat, men en arbejdsulykke hvor han brækkede den nederste del af ryggen, gjorde ham uarbejdsdygtig til han var omkring 28 år gammel. Han blev herefter trukket ind i IT branchen hvor han siden har fået genoprejsning og nået rigtig langt.  Selvom han tidligere har brækket ryggen, er han i dag stadig en aktiv mand der spiller volleyball på femogtyverne år. Ud over at spille, har han også været ungdomstræner i samme sportsgren. Han beskriver således sin største præstation her i livet som, at have sat tre dejlige børn i verdenen.

En depression har det med at komme snigende over lang tid og det samme skete for Claus. En dag sidder han foran sin computer og tænker negative tanker, noget han har gjort længe men i mindre omfang. Claus har haft en del personlige kriser som bl.a. fyring fra sit arbejde. På en eller anden måde ender han en dag med, at læse artikler om depression. Her dukker der en hjemmeside op med en artikel som Claus kan nikke genkendende til. Det er en artikel fra hjemmesiden netdoktor.dk der får familiefaren til at indse, at alt måske ikke er som det skal være. Han vælger derfor at kontakte sin lokale læge i håb om at få svar på hans tanker.

’’ Sygdom er noget læger giver dig (Diagnoser).. hvis vi ikke har mennesker som kan hjælpe os med at håndtere livet som det er, så kan det give nogle forstyrrelser som bl.a. Depression og angst.. begge dele ser jeg som, at man ikke vil føle de følelser som man har. Jeg så sort på mit liv og var ked af det, lægen kaldte det Svær depression. Men se det som, at hvis du ikke forholder dig til det, så på et tidspunkt bliver det for meget og det bliver sværere at vende tilbage til noget ”normalt.”

Depressionsformen Claus nævner (svær depression) er en skala hvor der snakkes om en let, moderat eller svær form for depression. Vi kan kort prøve at remse de forskellige depressionsformer op. Let depression er en depressionsform, hvor man stadig er i fuld vigør selvom man er mærket af sygdommen. Moderat depression er hvor der vises tegn på flere af depressionens symptomer f.eks. bebrejdelse af sig selv, skyldfølelse, koncentrationsbesvær, søvnløshed. Derudover har man tendens til at hoppe flere af sine sociale aktiviteter over og holde flere sygedage fra sit arbejde. Svær depression er hvor man har så stærke symptomer på dårligt humør, nedtrykthed, træthed, uoverskuelighed m.m. at det ikke er muligt at gennemføre sine daglige aktiviteter. Derudover kan det risikere at udvikle sig til selvmordstanker og andre livsstilssygdomme.

Du kan læse mere om depressionssymptomer her.

For Claus var det ikke så meget tanken om at have en depression der var det værste. Nej det var snarere den irritation over, at noget i hans krop bestemte hvordan han skulle agere på omverdenen der var problemet. Hvorfor lige netop han skulle rammes af en depression må guderne vide. Men indeni ham gemte der sig en følelse af indebrændthed der strakte sig over lang tid.

’’ Jeg ser både depression og angst som mønstre som føles og man prøver at kæmpe imod dem.. inde i begge dele udløses en form for tankemylder og det føles ganske ubehageligt, hvis du er opdraget til at bide dine følelser i dig så vil du ubevist kæmpe imod disse ”følelser” men det eneste man gør er at fodre dem.
eks. Et barn er superglad og omgivelserne synes at barnet larmer og barnet bliver irettesat for at larme, men forstår det ikke og begynder at græde, men græde er heller ikke en accepteret følelse, så barnet får en tur mere…. Hvis barnet ikke lærer at være megaglad og mega kede af det så tager man toppen og bunden af følelserne og man skal leve i en mellemting og hele tiden være bange for at man ikke er for meget, men den eneste måde er at kæmpe hvilke ikke virker og barnet ønsker jo bare at blive elsket.”

Heldigvis for Claus var det ikke svært at tale om sin diagnose, men samtidig følte han heller ikke at der var pårørende han kunne bede om hjælp. Han kontaktede sin mor, som tidligere selv havde døjet med depression. Hun forsøgte at forklare ham hvordan det var at leve med sygdommen, selvom hun egentlig havde forsøgt dette før. Men når man ikke selv har stået i situationen, som Claus på daværende tidspunkt ikke havde, så kan det godt være svært at sætte sig ind i.

’’ Jeg synes det er en god idé at man har nogen som kan være ens Bullshitobservatør.. hvad der virker, må man gå efter.  kunsten er at finde dem som ikke gør det værre ved at være enig med dig, nogen som vil lytte uden at dømme og som giver dig plads til at høre dig selv, for det gør du nemlig ikke over for dig selv.”

Så hvis ikke det er muligt at bede sine pårørende om hjælp, kan man prøve at få dem inddraget i sit tankemønster på andenvis. Han oprettede derfor sin hjemmeside dk-nielsen.com. Sidens formål var udelukkende at beskrive hans proces i at finde sig selv og beskrive hans tanker indefra. Dette reagerede hans pårørende positivt på, og for nogle kom det som en overraskelse at han led af depression. Men selvom mange blev kede af det på hans vegne, mener han selv at det var den bedste måde at få det fortalt på. Claus har aldrig følt depression som et tabu, men erkender at det kan være en svær snegl at tale om.

’’ Lidt ligesom brok så orker man ikke at høre på ”negative” ting eller ting man ikke kan forstå, men ofte er det bare det at man bliver hørt og set som gør en mega forskel, man skal selv løse sine problemer og ofte hjælper det at få sat ord på.”

Sygdommen har dog ikke været helt uden omkostninger, for samtidig med at Claus led af depression, udviklede han også angst. Angst for kvinder og mænd som han beskriver det. Hvilket gjorde at han aldrig kunne slappe af. Til sidst resulterede dette i en skilsmisse med sin kone som han havde tre børn med.

’’ Vi blev skilt, men jeg var angst oveni, så det ville nok have endt der alligevel.. noget jeg lige har få løst.. angst for kvinder og mænd.. det gør at man aldrig kan slappe af.. angsten var også at jeg var bange for at jeg skulle gøre noget ondt.
Du hører tit om mænd som gør det ene og det andet, specielt mod kvinder, hvad er det som gør at jeg ikke også kunne finde på det… Jeg tror ikke på at man går fra hinanden af kun 1 grund.. der var mange faktorer hos os begge som gjorde at det ikke virkede.”

Claus valgte at tage kampen op mod depressionen, men først skulle han finde ud af hvordan. Til at begynde med opsøgte han sin læge der udskrev noget medicin han skulle tage. Dette tog han i et helt år, på trods af at han ikke havde det godt med at tage medicinen. Bivirkningerne gjorde ham sløv, men han turde heller ikke stoppe med medicinen hvis han nu skulle falde tilbage i det gamle mønster. Udover medicinen gav lægen ham 7 gode tips til hvordan han kunne få hverdagen til at glide lidt nemmere.

’’ Medicin var et helvede, så det gør jeg ikke igen.. 1 år i zombie mode..’’

En dag under en samtale med Claus’ nieces mand fortæller manden, at også han har været igennem en depression. Han anbefaler Claus at opsøge en homøopat (alternativ behandler der finder frem til den bedste behandlingsmetode). Claus opsøgte en homøopat der gav ham en enkelt pille og to samtaler hvor der blev ryddet op i fortiden. Det var vendepunktet for Claus. Efter de to samtaler droppede han i samråd med sin læge den medicinske behandling og begyndte at blive mere målrettet i kampen mod depressionen.

Claus begyndte at meditere og dyrke yoga via øvelserne fra D5T (De 5 tibetanere) og Qi-gon. Samtidig søgte han indsigt i Eckhart Tolles bøger: ’’Nuets kraft’’ ’’Lev i nuets kraft’’ og ’’En ny jord’’. Endelig var der noget der virkede. Han kom i bedre humør og begyndte at forstå sine følelser og samtidig, behøvede han ikke at tage medicin. Selvom der er gået lang tid siden Claus blev diagnosticeret med svær depression og så til nu. Så føler han sig I dag helt rask og har fået et helt andet syn på sygdommen.

’’ Jeg har både taklet min depression og angst, og mit liv har aldrig været lettere….. En gang imellem så kommer der lidt op, og nogen ting er tungere end andre, men størstedelen af min hverdag er ikke påvirket af det mere og jeg ser det også som gaver som skal løses til at jeg bliver bedre til at være mig. Så de er velkomne. Jeg har lært at blive en bedre version af mig selv, både af depression og angst.. så jeg ser begge dele som gaver i dag.”

Selvom børnene på daværende tidspunkt ikke anede at deres far havde en depression, så er Claus ikke i tvivl. Han i dag er blevet en langt bedre far. For som han selv nævner  ’’Når man bliver bedre til sig selv, så høster omgivelserne også af det’’.

Når han skal se tilbage ville han ønske at han havde haft sin blog som han kunne lære af. Det at have sted at søge hen, når man var i tvivl eller over hvordan tingene skulle takles. Men ikke desto mindre, vil han altid have de værktøjer i bagagen nu. Da vi spørger hvad han vil anbefale folk i lignende situationer er svaret klart:

’’ Læse Tolles bøger så mange gange at det giver mening. ’’

I dag drømmer Claus om at finde en partner der kan acceptere ham som han er. Mon ikke det kan lade sig gøre, når både man har formået at bekæmpe en depression og en angst lidelse. De sidste guldkorn får du her:

’’ Lad være med at tro på alle dine tanker og følelser… og lær at søge bag sindet.’’

Selvom det efterhånden er små 10-12 år siden at Claus startede sin blog Dk-nielsen.com så opdatere han stadig siden indimellem. Han håber at kunne inspirere andre i lignende situationer og bruger det, som en hjælp til sig selv. Skulle du ligge inde med spørgsmål til Claus eller er du interesseret i at følge hans tanker. Så er vejen ikke længere end en kommentar på hans blog.

Du skal også være velkommen til at kommentere denne artikel, måske læser Claus med. Ellers må du have en rigtig god dag og nyd nuet.


Læs også: Pårørende til en med depression – Her er der redskaber og gode råd til at håndtere sygdommen bedre


Gem

Gem

TILMELD DIG NYHEDSMAILEN I DAG!
Jeg acceptere at indtastede oplysninger må sendes til Startskuds.dks nyhedsbrev-udbyder MailChimp ( mere information )
Har du lyst til at blive orienteret når der kommer nyt på Startskud.dk? så kan du tilmelde dig vores gratis nyhedsmail
Der vil KUN sendes nyhedsmail ud, når vi udgiver noget rigtig interessant!

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/startskud.dk/public_html/wp-content/themes/IonMag/includes/wp_booster/td_block.php on line 1000

Smid endelig en kommentar hvis du har noget på hjertet!

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her